
Wat gebeurt er als je een stekker in het stopcontact doet, wat is een stroomkring en welke materialen geleiden stroom? Op al deze vragen ontdekken kinderen het antwoord met de activiteiten over Elektrische Circuits. De activiteiten sluiten aan bij de kerndoelen voor natuur en techniek (kerndoel 42) en dragen bij aan de fijne motoriek en ruimtelijk inzicht.
Laat kinderen ontdekken hoe een parallele stroomkring werkt door één voor één de lampjes van de robot te laten branden. Laat kinderen testen in welke materialen elektronen goed stromen en hun eigen zenuwspiraal bouwen!
Deze activiteiten zijn geschikt voor kinderen van ongeveer 10-12 jaar. Deze leeftijdsindicatie is o.a. gebaseerd op de motorische vaardigheden die nodig zijn bij de activiteiten.
De activiteiten zijn ook zeker geschikt voor een jonger kind die interesse heeft in elektriciteit. Dan is er misschien wat meer hulp nodig van een volwassene.
--
Hieronder staat een uitleg van de drie activiteiten over dit onderwerp. Bepaal zelf hoeveel stuks je van elke activiteit wilt.
Heb je vragen of wil je advies? Neem contact met ons op via info@wahoe.nl. We reageren altijd binnen één werkdag.
Let op: onderstaande prijzen zijn exclusief BTW. De BTW wordt bij het afrekenen berekend en weergegeven.
Van - naar + (simpele stroomkring)
In deze activiteit maken kinderen een simpele stroomkring met verschillende kabels, een batterij, een LED-lampje en een breadboard. Zodra ze het lampje brandend hebben gekregen, maken ze een aanpassing in de stroomkring zodat ze materialen kunnen testen of ze stroom geleiden (= lampje brandt) of niet (=lampje brandt niet). Er zitten testmaterialen bij de activiteit, zoals een elastiekje, tandenstoker, paperclip, en gekleurde paperclip. Deze activiteit kunnen kinderen individueel doen, of in groepjes tot maximaal vier kinderen. Bij de activiteit zit een visuele instructie die zodat kinderen zelfstandig aan de slag kunnen.
Share

Parallelle stroomkring - de robot
Kinderen maken met kopertape een parallelle stroomkring met twee LED-lampjes. Ze volgen het sjabloon van een robot. Met een paperclipbepalen ze welke van de twee LED-lampjes aan gaat. Dit is een moeilijkeactiviteit en lukt niet altijd in één keer. Dit vraagt doorzettingsvermogen eneen onderzoekende houding. Kinderen leren kijken waarom het lampje nog niet brandt en proberen het opnieuw. Deze activiteit kunnen kinderen individueel doen, maar ook in tweetallen. Bij de activiteit zit een visuele instructie die zodat kinderen zelfstandig aan de slag kunnen.
Share

Zenuwspiraal
Door het maken van een zenuwspiraal leren kinderen wat er nodig is om elektronen te laten stromen. Is de stroomkring gesloten? Dan gaat de zoemer. In deze activiteit maken kinderen eerst zelf de zenuwspiraal en daarna kunnen ze er eindeloos mee spelen. Alle materialen worden geleverd, ook de 9V batterij. Deze activiteit kan individueel worden gedaan of in een groepje van maximaal vier kinderen.
Share

Voorbeeld producttitel
Op de XXL-poster staan de instructies van alle activiteiten zowel grafisch als in tekst. Ook staan er weetjes, grapjes en zijn er werkvelden. Deze poster kan individueel gebruikt worden, of in een tweetal. Je kunt de poster ook downloaden en zelf printen. Ga naar de download pagina (zie onderstaand menu) voor meer informatie.