
Weet jij waar het kleinste bot in je lichaam zit? En dat baby's meer botten hebben dan een volwassenen? Het lichaam zit slim in elkaar. Met het onderwerp Skelet & Spieren ervaren kinderen waarom hun skelet zo belangrijk is. En hoe spieren ervoor zorgen dat je je arm kunt buigen en strekken.
Er zijn vier activiteiten over Skelet & Spieren. Kinderen maken een papieren skelet dat licht geeft in het donker, zien ze hoe de biceps en triceps samenwerken, bekijken ze de verschillen tussen het skelet van een mens en dier, en experimenteren ze met hoe het skelet werkt. Bij elke activiteit zit een podcast met extra uitleg. De activiteiten over Skelet & Spieren zijn goed voor de fijne motoriek en sluiten aan bij de kerndoelen Natuur en techniek (kerndoel 41).
De adviesleeftijd voor deze activiteiten is 6-8 jaar, maar naar eigen inschatting passen ze ook bij oudere en/of jongere kinderen.
--
Hieronder staat een uitleg van elke activiteit. Bepaal zelf welke aantallen je van elke activiteit wilt.
Let op: onderstaande prijzen zijn exclusief BTW. De BTW wordt bij het afrekenen berekend en weergegeven.
Voorbeeld producttitel
Ontdek welk bot waar hoort. In deze activiteit gaan kinderen aan de slag met het menselijk skelet. Ze knippen delen van het skelet uit, en plakken deze op een zwart vel. Daarna kleuren ze het skelet in met een glow in the dark verfstift. Wanneer de verf droog is, kan een kind het skelet thuis ophangen en het 's nachts licht zien geven. Deze activiteit is voor één kind. In de podcast leren kinderen weetjes over het menselijk skelet.
Share
Bouwpakket dinosaurus
Veel dieren hebben net als mensen een skelet. Nadat kinderen het bouwpakket van de dinosaurus in elkaar hebben gezet, kunnen ze de verschillen en overeenkomsten ontdekken. In de podcast leren ze nog meer over het skelet en over dieren zonder skelet. Deze activiteit kan individueel worden gedaan of in tweetallen. Bij de onderdelen van het skelet staan nummers zodat een kind eenvoudig ziet welk onderdeel waar hoort.
Share

Voorbeeld producttitel
Spieren werken in setjes. In deze activiteit zetten kinderen een arm in elkaar, en rijgen ze er touw doorheen om de werking van spieren na te bootsen. Kinderen leren dat de botten in ons lichaam kunnen bewegen dankzij de spieren, maar ook dat je spieren alleen kunnen trekken, dus dat je twee spieren nodig hebt om bijvoorbeeld je bovenarm te bewegen. Deze activiteit kan individueel gebruikt worden, of in groepjes tot maximaal vier kinderen. In de actieve podcast ervaren kinderen door zelf te bewegen hoe hun armspier trekt bij het buigen en strekken van hun arm.
Share
Voorbeeld producttitel
Met deze activiteit ontdekken kinderen de functie van het skelet. Met klei bouwen ze een zo hoog mogelijke toren. Daarna proberen ze of ze met rietjes de toren hoger en steviger kunnen maken. Zo leren kinderen dat botten ons lichaam stevigheid bieden, net als de rietjes in de klei. De klei komt van Dutch Dough en is volledig natuurlijk ontwikkeld. Deze activiteit kan invidueel worden gedaan, of maximaal in groepjes van vier.
Share
Voorbeeld producttitel
Op deze XXL poster staan de instructies van alle activiteiten zowel grafisch als in tekst. Verder staan op deze kleurrijke A1-poster weetjes, grapjes en ook werkvelden. Deze poster kan individueel gebruikt worden, of maximaal in tweetallen. Je kunt de poster ook downloaden en zelf printen. Ga naar de download pagina (zie onderstaand menu) voor meer informatie.