hoe hersenen leren

Hoe hersenen leren

Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo en heeft eigen voorkeuren. Zo begint de ene baby al snel met praten en gaat een andere baby juist kruipen en eerder lopen.  

Tussen 2 en 7 jaar kunnen de hersenen van kinderen ontzettend veel informatie opnemen. Het vermogen om nieuwe dingen te leren is dan onvoorstelbaar groot. Dit is dus hét moment om veel aan te reiken aan je kind en je kind nieuwsgierig te maken. 

Verbindingen

Elke nieuwe ervaring creëert nieuwe verbindingen in de hersenen. Door dingen vaker te doen en te herhalen worden de verbindingen sterker.

neuron en synaps

Onze hersenen bestaan uit cellen, ook wel neuronen genoemd. Neuronen maken verbindingen aan en die heten synapsen. Deze verbindingen zijn nodig om te leren en daarom moet je goed voor je hersenen zorgen. 

Belemmeringen

Ongezond eten, spanning en slaaptekort hebben een negatieve invloed op de ontwikkeling van de hersenen. Daarom is het belangrijk om al op jonge leeftijd een gezonde levensstijl te promoten en zelf het goede voorbeeld te geven. Goede voedingsbronnen voor je hersenen zijn water, fruit en groente.

Bewegen

Bewegen is goed voor je hersenen. Zo blijven ze goed doorbloed en maak je nieuwe hersencellen aan. Ook bewegen tijdens het leren is bewezen effectief. Je hebt meer focus! Dus laat je kind veel bewegen en stimuleren bewegend leren. Oefen maar eens de tafels terwijl jullie samen op de plaats joggen of springen. 

Moedig liefde voor leren aan

Laat kinderen genieten van het leerproces en leg niet te veel nadruk op prestaties. Geef daarom liever een compliment over de inzet van een kind dan over het resultaat.

Deze leeftijd is hét moment om een groei-mindset te ontwikkelen. Laat een kind ervaren dat talenten en vaardigheden te ontwikkelen zijn met inspanning. Bijvoorbeeld door een kind bewust te maken van wat hij/zij eerst niet kon en nu wel. Zo moedig je liefde voor leren aan.

 

Bewaren voor later? Download hier de one-pager. 

Deels gebaseerd op https://www.edutopia.org/article/why-ages-2-7-matter-so-much-brain-development

Reactie plaatsen