Ontdek hoe jij je kind door de leerkuil begeleidt

Ontdek hoe jij je kind door de leerkuil begeleidt

Als ouder wil je natuurlijk dat je kind slaagt in het leven, maar soms vergeten we dat leren een proces is, en dat het goed is om onderweg fouten te maken. Ken je de term the learning pit al? Of in het Nederlands de leerkuil. Met dit model is het makkelijker om aan je kind uit te leggen dat iets nieuws leren tijd en moeite kost en dat het ook niet altijd even comfortabel voelt.

Wat is de leerkuil?

De leerkuil is een metafoor voor het proces van iets nieuws leren, en het is een geweldig hulpmiddel om kinderen te leren over het belang van doorzettingsvermogen, geduld en een groeimindset. De leerkuil is een model van James Notthingham. Het helpt om het gevoel te visualiseren van wat je doormaakt als je iets nieuws leert en je vast loopt. Het laat zien dat leren moeite kost en dat het voelt als een overwinning als het je uiteindelijk lukt! Als je midden in de kuil zit, kan het frustraties opleveren en je zelfvertrouwen flink aantasten. Je kind kan dan ook geneigd zijn om op te geven. Maar het is juist belangrijk om dan door te zetten. En als het dan lukt is het gevoel fantastisch!

De leerkuil

De leerkuil sluit goed aan bij de theorie van Carol Dweck over een growth en fixed mindset. Een groeimindset is het geloof dat je nieuwe dingen leert door hard werken en doorzettingsvermogen. Kinderen met een groeimindset omarmen eerder uitdagingen en zien fouten als kansen om te groeien en te leren.

Persoonlijk zou ik de leerkuil liever zien als een berg die je overwint dan als een diepe kuil die je door moet. Maar dat terzijde.

Hoe help je jouw kind door de leerkuil?

Alleen al het concept van de leerkuil en de afbeelding ervan kan een kind helpen om te begrijpen dat je moeite moet doen om iets nieuws te leren. Daarnaast kun je ook vragen wat een kind voelde toen hij/zij iets voor het eerst deed en het niet gelijk lukte. Zo erken je het gevoel van frustratie en willen opgeven als iets lastig is. Iedereen heeft dit weleens. Vraag je kind dan natuurlijk ook naar het gevoel dat hij/zij had toen het wel was gelukt. Na hard werken en veel moeite is de beloning nog groter!

 

Met educatief speelgoed kun je jouw kind begeleiden in de leerkuil. Het geeft ruimte om te experimenteren, te onderzoeken, en fouten te maken in een veilige en leuke omgeving. Voor een kind is het ook fijn om dit thuis in een vertrouwde omgeving te doen met jou als ouder erbij voor hulp.  

Als ouder is het belangrijk een groeimindset bij onze kinderen aan te moedigen. Een manier om dit te doen is door complimenten te geven op inspanning en doorzettingsvermogen, in plaats van te veel focus op het eindresultaat.

Reactie plaatsen